... společně s rillettes z králíka z minulého příspěvku jsem zkoušela i rillettes z přeštíka ...
... maso z přeštického prasete je sice relativně drahé, ale rozhodně se s ním nedá srovnávat vepřové z růžovoučkých obřích prasat, často španělských, které nabízejí supermarkety ...
... nejsem zrovna jedlík masa, občas si dám jen kuřecí nebo krůtí případně králíka, ale přeštík je vážně chuťová lahůdka ...
... a já jsem se tak nějak propracovala (v době obří inflace - nebo spíše právě kvůli obří inflaci) k tomu, že si za kvalitu prostě připlatím ...
... koupím raději méně a méně často, ale kvalitní a hlavně české, nejraději z menších farem ...
... ne jako - bohužel - většina našich občanů, které zajímá hlavně cena a kvalita i původ jde tak nějak mimo ně ...
... a podotýkám, že mám, i přes přiznané výchovné za dvě dcery, stále podprůměrný důchod, ze kterého musím nejen živit kocoura, ale i uplatit byt ...
RILLETTES Z PŘEŠTÍKA
cca půl kila plece z přeštického prasete
jedna cibule
česnek
žampiony
černé pivo
čerstvý tymián a rozmarýn
sůl, pepř, bobkový list
... přeštíka jsem i s tučným nakrájela na kostičky cca 3x3 cm ...
... mírně osolila a opepřila hrubě mletým barevným pepřem ...
... přimíchala najemno pokrájenou cibulí a nasekaný tymián a rozmarýn ...
... vše promnula a naplnila do skleniček cca dva centimetry pod okraj ...
...
do každé skleničky nahoru přidala malý čerstvý bobkový list, několik plátků čerstvých žampionů a na plátky pokrájený česnek ...
... zalila černým pivem, uzavřela
šroubovacím víčkem a šup s tím do pomalého hrnce ke skleničkám s rillettes z králíka ...
... nastavit program Sous-vide na 74 stupňů a deset hodin ...
... a dlouho přes půlnoc čekat, až program dokončí svou "činnost" ...
... masíčko bylo úžasné, černé pivo mu rozhodně přidalo na chuti ...
... ne jako růžové víno v případě rillettes z králíka ...
... jen by asi potřebovalo ještě tak hodinku navíc v pomalém hrnci ...
... rillettes z přeštíka příště raději samostatně, určitě potřebuje více času, než králík případně kuře ...
Žádné komentáře:
Okomentovat