sobota 10. září 2022

Meruňky, rybíz a skořice

... meruňkový džem potřetí ...
... a pro letošek naposled, meruňková sezona je dávno za námi ...
... já jen nějak nestíhám dávat fotky na blog ...
... no nestíhám je slovo zcela nevhodné ...
... já se totiž nějak nejsem schopná k ničemu dokopat ...
 
... meruňkové džemy jsem dělala někdy ve druhé půlce července ...
... tato varianta je tak nějak z ranku "co dům dal" ...
... měla jsem tu bílý a červený rybíz ...
... rybíz je docela kyselý, takže mě nikterak neláká průběžně zobat a tedy dříve sezobat než zpracovat, jak je tomu v případě sladšího ovoce ...
... a pustit se do pečení, k tomu jsem se vážně nedokázala přinutit ...
... a tak došlo na džem s využitím zbytku meruněk ...

MERUŇKOVO - RYBÍZOVÝ DŽEM SE SKOŘICÍ

600 g meruněk
300 g bílého rybízu
100 g červeného rybízu
šťáva z jednoho citronu
osm lžic třtinového cukru
jedna lžička mleté skořice
jedna lžička pektinu
malá špetka mořské soli


... meruňky jsem nakrájela na malé kousky ...
... rybíz jsem dala celý, tedy i se zrníčky, byla jsem líná propasírovat ...
... džemu je to docela na škodu ...
... zejména bílý rybíz měl zrníček poněkud přespříliš ...
... taky se skořicí jsem to maličko přehnala ...
... lépe je ubrat lžíci cukru a použít skořicový cukr ...
... nu což, ponaučení pro příště ...
... na palačinky asi džem nepoužiju, ale v jogurtu bude skvělý ...

Žádné komentáře:

Okomentovat