pátek 19. ledna 2024

Jak jsem škvařila sádlo

... v zimě používám na vaření vždy sádlo ...
... doposud jsem ho kupovala ...
... již delší dobu jsem však uvažovala, že si ho vyškvařím sama ...
 
... ke svému záměru jsem se dopracovala v týdnu před loňskými Vánoci ...
... byl to velice hektický týden ...
... dělala jsem dvě paštiky ...
... zkoušela trhané maso z divočáka ...
... a samozřejmě domácí sádlo ...
 
... maso jsem kupovala na Scuku ...
... třeba vepřový lalok a Netínský špek na paštiky ...
... nebo kostky z divočáka ...
... a přihodila k tomu i bio sádlo z přeštíka ...

... již někdy od podzimu jsem tu a tam lustrovala internet ...
... a hledala ten nejjednodušší způsob, jak přijít ke skvělému sádlu pokud možno s nejmenším úsilím ...
... no a když jsem v Kuchařce pro dceru našla, jak na škvaření sádla v pomalém hrnci, bylo rozhodnuto ...
 
... pochopitelně jsem prostudovala i diskuse pod nejrůznějšími návody ...
... i v těchto diskusích se dokáží diskutující pohádat ...
... i když tady naštěstí jen velice mírně a decentně ...
... pár jedinců tvrdilo, že v pomalém hrnci se sádlo nevyškvaří, protože potřebuje vyšší teplotu ...
... další tvrdili, že dělají jen v pomalém hrnci a vždy se skvělým výsledkem ...
... a protože jsem líná, rozhodla jsem se to vyzkoušet na vlastní kůži ...
... nebo spíše na vlastní pomalý hrnec ...

DOMÁCÍ SÁDLO Z POMALÉHO HRNCE

cca 2 kg syrového hřbetního bio sádla z přeštíka nakrájeného na kostky
pomalý hrnec
program SLOW COOK - LOW na 11 hodin
 
... pokličku podložit vařečkou, případně vůbec nezakrývat ...
... já musela kvůli kocourovi pokličku použít ...
... a častěji kontrolovat, kde se zrovna nachází ...
... kocour, ne poklička ...
... i když ta pochopitelně taky ...
... no a kvůli kocourovi jsem nemohla škvařit sádlo přes noc ...
... nemám totiž do kuchyně dveře, abych mu mohla zabránit přístupu k pomalému hrnci ...
... i když on by si i tak nejspíš poradil a dveře si otevřel ...

... po cca osmi hodinách bylo již sádlo krásně vyškvařené ...
... jen škvarky byly na můj vkus příliš velké ...
 
... v jedné diskusi jeden diskutující přidal historku z dětství ...
... řezník prý při krájení sádla na zabíjačce zavelel: "A krájíme krabičky od sirek." ...
... přišlo mi to docela vtipné ...
... a hlavně to odpovídalo mé snaze vše si maximálně ulehčit ...
... a tak jsem se s krájením sádla moc nemazala ...
... což byla nejspíš chyba ...

... po osmi hodinách jsem pomalý hrnec vypnula ...
... a nastavila ho nově na program SLOW COOK - HIGH na 5 hodin ...
... každopádně ani to škvarkům nepomohlo ...
... sádlo jsem tedy přecedila a nalila do skleniček ...
... bylo po ztuhnutí krásně bílé ...
... což se mi ovšem na fotce zrovna moc nepodařilo zdokumentovat ...
 

 ... no a škvarky jsem překrojila na čtvrtiny a doškvařila na wok pánvičce ...
... vyškvařilo se z nich docela velké množství sádla ...
... škvarky jsem znovu přecedila ...
... a sádlo použila na krkonošské sádlo ...
... o něm někdy přístě ...



... pro příště sádlo nakrájím na podstatně menší kostky ...
... nejspíš tak maximálně 2x2 cm ...
... pak snad budou škvarky podle mých představ ...
... a škvařit budu určitě na program SLOW COOK - LOW ...
... jen časem si nejsem moc jistá ...
... netuším totiž, zda přeštík nepotřebuje delší čas než růžová prasata z velkochovů, která nikdy neviděla zelenou trávu a pampelišky ...
... takhle žijí přeštící na biofarmě Sasov ...


Žádné komentáře:

Okomentovat