čtvrtek 28. března 2024

Hlíva ústřičná

... při posledním nákupu na Scuku jsem přihodila do košíku i hlívu ústřičnou ...
... Scuk.cz slaví šesté narozeniny a tak má každý týden šest vybraných farem slevu šest procent na veškeré své zboží ...
... šest procent sice není nijak moc, ale proč toho nevyužít ...
 
... no a pak začalo přemýšlení, jak půl kila hlívy zpracovat ...
... přeci jen vydrží kratší dobu, než třeba žampiony, které jsem samozřejmě taktéž do košíku přihodila ...
... do "dršťkovky" se mi nějak nechtělo ...
... přeci jen se hustými polévkami živím celou zimu a chtělo to už něco jiného ...
... inspiraci jsem nakonec našla na Proženy.cz ...
... tři přidělené hvězdičky sice nevěstily "nic dobrého", ale na použitých surovinách jsem neshledala nic "nejedlého" ;o)
... a tak jsem vyzkoušela ...
... i když recept jsem si maličko upravila ...
... třeba místo řapíkatého celeru jsem použila celer bulvový ...
... řapíkatý celer mám moc ráda, ale v zimě ho nekupuju ...
... je totiž zcela určitě pěstován za hojného použití chemikálií ...
... a navíc dovezený bůhví odkud ...
... to ten bulvový je český, vypěstovaný na podzim ...
... a prostě jen dokáže přežít uskladnění ...
 
RAGÚ S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU
 
500 g hlívy ústřičné
4 menší cibule
2 střední mrkve
2 menší petržele
plátek bulvového celeru
větší hrst mraženého hrášku
2 lžíce ghí na osmahnutí
sůl a drcený kmín
5 lžic ovesných vloček na zahuštění
trošku vody a cca půl litru mléka
100 g čerstvého kozího sýra
 
... cibuli jsem nakrájela na tenké půlměsíčky a osmahla na ghíčku ...
... nožičky z hlívy na malé kousky, klobouky na větší nudličky ...
... po kratším osmahnutí jsem osolila, přidala cca lžičku drceného kmínu a maličko podlila vodou - neměla jsem čas promíchávat a bála jsem se přichycení ke dnu woku ...
... potom jsem přidala pět lžic jemných ovesných vloček a promíchala ...
... zalila jsem půl litrem mléka, přidala mrkev a petržel nakrájenou na tenká kolečka, celer na tenké obdélníčky a za občasného promíchání nechala mírně bublat ...
... když už byla zelenina téměř "al dente", přidala jsem hrášek ...
... a nakonec jsem vmíchala můj oblíbený čerstvý kozí sýr, kterému se blížila expirace ...
... až na talíři posypala čerstvě nahrubo namletým barevným pepřem ...


... podávala jsem s vařenými brambory ...
... nové by asi byly lepší, ale i tak mi to moc chutnalo ...
... ostatně k podávání je možné místo brambor použít rýži, bulgur nebo třeba ječné či špaldové kroupy ...
... posypat nakrájenou naťovou petrželkou jsem zapomněla, nejspíš se mi díky hrášku zdálo toho zeleného dostatek ;o)


Žádné komentáře:

Okomentovat