Musím se přiznat ... jsem polévková ... vývary moc nemusím ... miluju "husťule" ;o))
Jednou jsem takhle hledala, co mi lednička a špajzka nabízí ... venku padaly trakaře a mě se strááášně nechtělo ven ... z toho, co jsem tehdy našla, vznikla docela jedlá polévka ... od té doby ji vařím celkem pravidelně ...
... tu máte recept ...
POLÉVKA S RAJČATY, ŘAPÍKATÝM CELEREM A CIZRNOU
nejprve oškrábu 2 větší mrkve a 1 petržel ... obojí nastrouhám na tenké nudličky ...
pak přijde na řadu větší cibule ... nakrájím na jemno ... jak se mi zrovna podaří ... může být i na nudličky ... osmahnu na olivovém oleji ...
pak přidám nastrouhanou mrkev a petržel ... osmahnu ... přihodím 4 lžíce ovesných vloček ... těmi zahušťují místo mouky ;o) ...
když je osmahnuto, zaliju cca 1 litrem studené vody ...
vrhnu se na oblíbený řapíkatý celer ... 4 řapíky dole odkrojím, omyju a nakrájím na cca 1/2 cm měsíčky ...
mezitím se zelenina v hrnci začala vařit ... přidám bujon ... používám Vitana Natur zeleninový ... je to ale "ganc egal" ... přidám i pokrájený celer ...
když je zelenina měkká ... jde to rychle ... mrkev a petržel je nastrouhaná na tenké nudličky a celer mám ráda "al dente" ... vím, tak se vaří těstoviny, ale proč ten výraz nepoužít i na řapíkatý celer ...
tedy když je zelenina měkká tak akorát, přidám cizrnu ... kupuju pasterovanou v jemně slaném nálevu ... mají ji v Lidlu během španělských dnů ... i když výrobek je to portugalský ... přidám do polévky i s nálevem ...
pak dám plechovku sterilovaných rajčat ... buď kousky, nebo celé ... ty je třeba překrájet ... mohou být i pasírovaná rajčata ... na pořadí cizrny a rajčat nezáleží ... to podle toho, co mám blíž k ruce ;o)) ...
nechám projít varem ... dosolím ...
pepř používám barevný ... čerstvě namletý nahrubo ... až přímo do talíře ...
pepř používám barevný ... čerstvě namletý nahrubo ... až přímo do talíře ...
Nevím, jak vám, ale mě moc chutná ;o))
Poznámka
Pokud jíte oddělenou stravu, pak nelze zahušťovat ovesnými vločkami.
Místo nich je možno použít hrašku na zahušťování.
Žádné komentáře:
Okomentovat