neděle 22. srpna 2021

Mangold

... mangold se pokouším pěstovat na balkoně ...
... kupodivu jsem - zcela neúmyslně - zakoupila semínka listového mangoldu ...
... existuje i mangold řapíkatý, ale ten je do truhlíku či květináče nevhodný, potřebuje totiž dostatek prostoru ...
... bohužel u nás v zahradnictví měli jen mangold zelený ...
... více by se mi líbil červený nebo žlutý ...
... asi nebude chuťově odlišný od toho zeleného ...
... zcela určitě je však na oko krásnější ;o))





... obrázky jsem zcizila na internetu ...
... ten můj neroste ve zrovna fotogenickém prostředí, ať už jde o otlučený květináč nebo bordýlek na balkoně ...
... hlavně mi ho však ožírá kočičák Alex a tak občas vypadá jak po nájezdu slimáků ...
... ty se naštěstí do třetího patra nedostanou ...
... navíc momentálně venku prší, takže mám další výmluvu, proč nevezmu do ruky foťák ...

... listy je možné odřezávat postupně ...
... hodily by se třeba do smoothie, ale to už jsem si hodně dlouho nedělala ...
... občas je použiju společně s listy červené řepy na těstoviny ...
... zpěnit cibulku s česnekem, přihodit listy mangoldu a řepy, nechat zavadnout a přimíchat uvařené špagety i s trochou vody, ve které se špagety vařily ...
... velice žravá rychlovka ...

... nedávno jsem si objednala na scuku (o něm někdy příště) velký svazek zeleného řapíkatého mangoldu ...
... zkoušela jsem objednat nejprve červený, ten ale nedorazil a od té doby jsem ho v nabídce nenašla ...
 
... no a pak nastalo rozhodování, co s ním ...
... vyhrála to polévka ...
... miluju polévky, hlavně ty pěkně husté ...

POLÉVKA S MANGOLDEM

... na troše olivového oleje s Florou Gold osmahnu cibuli ...
... krájím ji na nudličky, ne na kostičky ...
... když zrůžoví, přihodím cca pět lžic ovesných vloček ...
... ty jemné z Lidlu ...
... používám je místo jíšky ...
... pak přiliju vodu - ne moc - a přidám kostku zeleninového bujonu Vitana Natur - jiný nepoužívám ...
... mangold rozdělím na řapíky a zbytek listů ...
... je třeba vyříznout řapík až do listu ...
... nejprve operu řapíky, nakrájím na malé kousky a vhodím do polévky ...
... pak přijdou na řadu zbylé listy mangoldu ...
... opatrně je omyju, ty větší nejprve nakrájím podélně na čtvrtiny - menší listy stačí na polovinu - a pak příčně na cca centimetrové nudličky a přidám do hrnce ...
... vařím už jen velmi krátce ...
... přidám uvařené brambory i s vodou (vařím je zvlášť) ...
... pak už jen dochutím čerstvě namletým pepřem ...
... přidala jsem i pokrájenou zamraženou pažitku ...
... pro masožravce je možné přidat kostičky uzeného masa, vyškvařené slaniny nebo třeba osmahnutá kolečka klobásy ...
... do talíře - vlastně hrnečku, polévky jím z půllitrového hrnku - přidávám lžíci kysané smetany pro zjemnění ...
 
... polévka mi fakt moc chutnala ...
... cca polovinu polévky jsem - před přidáním brambor - zamrazila ...
... brambory mi totiž mražené nechutnají ...
... přijde mi, že pak "vržou" mezi zuby ...
... možná by pomohlo nakrájet je na hodně malé kousky, ale já mám raději polévky spíše rustikálnějšího vzhledu ...
... pryč jsou doby, kdy jsem musela zeleninu do polévky strouhat hodně nadrobno, aby ji dcery nemohly z polévky vybírat ;o))

Žádné komentáře:

Okomentovat